Alkuperäisiä ja aitoja lumisadepalloja on valmistettu Wienissä jo yli sata vuotta. Koska lumisadepallot valmistetaan edelleen käsityönä Wienin 17. kaupunginosassa, jokainen kappale on uniikki.
Orginal Wiener Schneekugelin perusti Erwin Perzy (1876-1960). Työkseen hän valmisti kirurgisia instrumentteja. Tarkkuutta vaativaan työhön tehokasta valoa viritellessään hän keksi käyttää ns. suutarin palloa yhdistettynä hiilihehkulamppuun. Suutarin pallo oli lasipallo, jonka putkimainen pää oli täytetty vedellä ja se kohdensi hyvin valoa. Erwin lisäsi palloon veden joukkoon erilaisia aineita, jotka voisivat lisätä valotehoa - ja näin hän löysi hiutaleet, joiden ominaisuutena oli leijuen vajota hitaasti vedessä alas. Efekti toi mukavasti mieleen lumisateen.
Työkseen Erwin valmisti pieniä esineitä, ja siinä ohessa etsiskeli sopivia lyijyn korvaavia metalliseoksia joita olisi helppo valaa vähäisemmälläkin lämmöllä. (Lyijymyrkytykset olivat tuohon aikaan yleisiä muutenkin.) Ystävälleen hän oli metalliseoksesta valamalla valmistanut pikkuisen pienoismallin Maria Zellin basilikasta, ja lumisade-efektin keksittyään, hän keksi kiinnittää lumisadepallon tämän pienoiskirkon päälle. Ja kas - menestystuote oli syntynyt! Perzy patentoi lumisadepallonsa vuonna 1905.
Yritystä jatkoi toisen maailmansodan jälkeen hänen poikansa, Erwin Perzy II, joka aloitti lumisadepallojen viennin Amerikkaan, Kanadaan ja Australiaan. Nykyään yritystä pyörittää jo kolmas ja neljäs sukupolvi Perzyjä, ja vientiä on myös Japaniin, arabimaihin - ja Suomenlinnaan.
Lumisadepallotriviaa: Citizen Kane elokuva (1941) aloituskohtauksessa on käytetty nimenomaan Perzyn lumisadepalloa (oh... rose bud...klonk).
Seuraavan kerran kun käyt Wienissä, käy tutustumassa pieneen lumisadepallomuseoon!